Grzyby

 

 

 

 Grzyby są wszędzie.

 

                              

         Na całym świecie jest około 100 000 różnych gatunków grzybów. Niektóre z nich są pożyteczne, np. użyźniają glebę, rozkładając obumarłe cząstki roślin, ciała martwych zwierząt i ekskrementy, inne mogą być groźne dla człowieka i szkodzić jego zdrowiu. Jednak wszystkie grzyby mają pewną wspólną cechę: nie są w stanie żyć samodzielnie i zawsze potrzebują partnera. Grzyby chorobotwórcze dla człowieka odżywiają się ludzkim ciałem.

 

  

       Grzyby chorobotwórcze dla człowieka mogą się dobrze rozwijać tylko wtedy, gdy dostają właściwy pokarm, a jest nim przede wszystkim cukier, alkohol i rafinowana skrobia (na przykład z białej mąki). Jeśli zrezygnujemy z ich ulubionych dań, zaczną przymierać głodem. 

 

 

       Najbardziej rozpowszechnionym grzybem chorobotwórczym z rodzaju drożdżaków jest Candida. Co najmniej co drugi człowiek jest nosicielem tego grzyba. Osłabienie odporności, uszkodzenie naturalnej bariery obronnej organizmu lub zaburzenia w obrębie flory jelitowej mogą sprawić, że grzyb staje się pasożytem i wywołuje chorobę u swojego gospodarza.

 

 

       Jeśli u człowieka grzyby chcą wykorzystać swoją szansę, wnikają w sposób podstępny, niezauważalny i po cichu do organizmu. Osiedlają się na osłabionych błonach śluzowych jelit, skąd zaczynają wędrować do innych narządów, podkopując zdrowie.