DIETA ROZDZIELNA
– DROGA DO ODZYSKANIA ZDROWIA…
Wpływ diety rozdzielczej na zdrowie i samopoczucie człowieka
WSTĘP
Współczesnemu człowiekowi bardzo często dokuczają problemy układu trawiennego. Mam tu na myśli: zgagę, uczucie pełni w żołądku i jelitach, wzdęcia i zmęczenia po posiłku, kwaśne odbijanie się. Dolegliwości te występują tak często, że niewiele osób zastanawia się nad przyczynami, a jedynie leczy skutek, sięgając po różne farmaceutyki, które w dłuższym okresie stosowania nie są obojętne dla zdrowia. Również niewiele osób uświadamia sobie, że wszystkie te dolegliwości mogą wiązać się z nieprawidłowym łączeniem ze sobą różnych pokarmów.
Naukowcem, który od wielu lat zajmuje się problematyką łączenia pokarmów jest belgijski dietetyk -Jan Dries. Wyszedł on od teoretycznych podstaw dr Haya i dr Sheltona. Dzięki własnym badaniom teoretycznym i praktyce zyskał nową wiedzę na temat fizjologii trawienia i zdobył uznanie kół naukowych jak i wielu ludzi, którzy dzięki odpowiedniemu łączeniu pokarmów odzyskali zdrowie i dobre samopoczucie. W Wielkiej Brytanii i Belgii jego książka „Właściwe zestawienie pokarmów” stała się bardzo popularna.
PRAWIDŁOWE ZESTAWIENIE POKARMÓW
Prawidłowe zestawienie pokarmów polega na takim doborze pokarmów w ramach jednego posiłku, aby do siebie pasowały. To znaczy, aby uwzględniały proces i fizjologię trawienia, jak również skład poszczególnych pokarmów.
Pokarmy zawierają pięć podstawowych substancji odżywczych, takich jak:
- tłuszcz,
- cukier,
- białko,
- skrobię,
- kwasy.
Te wymienione wcześniej substancje odżywcze znajdują się w poszczególnych pokarmach w różnych proporcjach. Przy czym, niektóre z nich można ze sobą łączyć w ramach jednego posiłku, inne nie, gdyż takie zestawienie niekorzystnie wpływa na proces trawienia. A wynika to z faktu, że każdy pokarm ma w swoim składzie dominującą substancję odżywczą, czyli na przykład: cukier lub białko lub tłuszcz lub skrobię lub kwasy. A ta dominująca substancja odżywcza programuje cały proces trawienia. Jeżeli w tym samym czasie spożywamy pokarmy z kilkoma dominującymi substancjami może dojść do procesów fermentacyjnych i gnilnych, i w organizmie pojawiają się toksyny.
Pokarmy i ich dominujące składniki odżywcze przedstawia tabela nr 1. Należy zaznaczyć, że istnieją pokarmy, które mają dwa lub nawet trzy składniki dominujące.
BIAŁKO |
CUKRY |
KWASY |
TŁUSZCZ |
SKROBIA |
Mięso i ryby |
Mleko |
Kwaśne napoje typu:cola, wino, piwo, herbata |
Tran |
Wyroby z ciasta |
Sery |
Koncentrat soku owocowego |
Kwaśne owoce: wiśnie, owoc dzikiej róży, czarna porzeczka, żurawiny, cytryny |
Słonina, smalec wieprzowy |
Mączka ryżowa, pszenna, kukurydziana, ziemniaczana, ryżowa |
Orzechy |
Banany, jagody leśne, winogrona, śliwki, czereśnie |
Owoce półkwaśne:morele, maliny, jagody leśne, kiwi, grejpfruty, agrest |
Bita śmietana |
Chipsy, frytki, chrzan |
Nasiona |
Cukierki |
Jogurt śmietankowy i biojogurt |
Żółtko |
Imbir |
Pestki |
Cukier przemysłowy |
Ocet |
Olej rzepakowy, sojowy, lniany słonecznikowy, oliwa z oliwek |
Zboża i produkty mączne |
Jajka kurze |
Miód pszczeli |
Kiszona kapusta, pomidory, cebula |
Majonez |
Chleb |
Mleko w proszku |
Syropy |
|
Masło |
Gryka |
Kiełki żytnie |
Konfitury |
|
Margaryny |
Makaron |
Otręby pszenne |
|
|
Czarne i zielone oliwki |
Ziemniaki |
Tabela 1
Pokarmy i ich dominujące składniki odżywcze.
Opracowanie własne na podstawie: J. i I. Dres, Co z czym? Prawidłowe zestawianie pokarmów, Oficyna Wydawnicza Aba, Warszawa, s. 28-38, s. 124.
Poniższe kombinacje składników odżywczych tworzą dobre lub złe zestawienia pokarmowe.
· Białko + tłuszcz = dobre zestawienie
· Tłuszcz + skrobia = dobre zestawienie
· Tłuszcz + kwas = dobre zestawienie
· Cukier + kwas = dobre zestawienie
· Białko + skrobia = złe zestawienie
· Białko + cukier = złe zestawienie
· Cukier + tłuszcz = złe zestawienie
· Skrobia + kwas = złe zestawienie
· Skrobia + cukier = złe zestawienie
· Kwas + białko = złe zestawienie
Tabela nr 2 przedstawia złe zestawienia pokarmów, które tworzą ciężkostrawne kombinacje.
Białka + skrobia |
Skrobia + cukier |
Skrobia + kwas |
Białko + kwas |
Tłuszcz + cukier |
Chleb i ser |
Chleb z miodem |
Chleb z pomidorem |
Mięso z kiszonymi warzywami |
Czekoladowe smarowidła do pieczywa |
Mięso i ziemniaki |
Piernik |
Spaghetti z sosem pomidorowym |
Kiełbaski z kiszoną kapustą |
Czekolada |
Kurczak i ryż |
Wafelki |
Chleb na zakwasie |
Śledzie w occie |
Ser z marmoladą |
Kiełbaska i frytki |
Ciasta |
Frytki z konserwowym ogórkiem |
Ser z musztardą |
Orzechy ze słodkimi owocami |
Tabela 2
Złe zestawienie pokarmów
Opracowanie własne na podstawie: J. i I. Dres, Co z czym? Prawidłowe zestawianie pokarmów, Oficyna Wydawnicza Aba, Warszawa, s. 67-84.
Tabela nr 3 przedstawia dobre zestawienia pokarmów.
Skrobia i tłuszcz |
Tłuszcz i kwas |
Cukier + kwas |
Skrobia i skrobia |
Chleb z masłem |
Tłusta ryba z sokiem cytrynowym |
Jogurt z miodem |
Krokiety ziemniaczane |
Frytki |
Ser z pomidorem |
Słodkie i kwaśne owoce |
Makarony i spaghetti |
Ziemniaki z sosem na bazie oleju |
Orzechy z kwaśnymi owocami |
Kiszona kapusta z rodzynkami |
Różne odmiany chleba |
Tabela 3
Dobre zestawienie pokarmów
Opracowanie własne na podstawie: Opracowanie własne na podstawie: J. i I. Dres, Co z czym? Prawidłowe zestawianie pokarmów, Oficyna Wydawnicza Aba, Warszawa, s. 85-94.
Ale prawidłowe zestawienie pokarmów to nie wszystko. Trzeba jeszcze uwzględnić kilka istotnych zasad, które pomogą w uniknięciu zaburzeń trawiennych:
- Zachowanie równowagi kwasowo- zasadowej. Do pokarmów zakwaszających można zaliczyć: ryby, mięso, ser, potrawy mączne, chleb, orzechy, nasiona, rośliny strączkowe, pestki, itp. Natomiast wśród pokarmów o odczynie zasadowym można znaleźć między innymi: owoce, jagody, ziemniaki, marchew, rośliny bulwiaste, mleko i pewne jego produkty, jarzyny i warzywa o dużej zawartości wody. Chleb z szynką to niedobra kombinacja, ale jeżeli do kanapki dodamy warzyw to stanie się ona mniej ciężkostrawna. Tak samo mięso należy jadać z bardzo dużą ilością warzyw.
- Zbyt szybkie spożywanie pokarmów. Jeżeli jemy za szybko to połykamy zbyt dużo powietrza, co może powodować odbijanie się w trakcie lub po jedzeniu.
- Lepiej zjadać kilka małych posiłków, niż jeden większy. Wtedy żołądek nie musi się zmagać w procesie trawienia z nadmiarem pokarmu.
- Należy dokładnie przeżuwać każdy kęs. Zbyt szybkie jedzenie powoduje, że pokarm jest zbyt słabo przeżuty. A zadaniem żołądka nie jest rozcieranie czy rozdrabnianie pokarmu, ale wymieszanie treści żołądkowej z sokiem trawiennym. W takim razie, jeżeli żołądek nie strawi dużych kawałków pokarmu to mogą one gnić lub fermentować w dwunastnicy czy jelitach.
- Lepiej nie spożywać posiłku, kiedy jesteśmy w stanie mocnego pobudzenia emocjonalnego , gdyż pokarm nie jest wtedy prawidłowo przyswajany, gnije, fermentuje, wywołując uczucie dyskomfortu.
- Zaleca się nie spożywać żadnych przekąsek między posiłkami. Już starożytni mędrcy twierdzili, że „Nie wolno jeść nowego posiłku, dopóki wcześniejszy nie został strawiony , albowiem mogą one okazać się niezgodne i rozpoczną kłótnię”.
- Najlepszymi porami dla narządów trawiennych jelita grubego, żołądka i śledziony są wczesny poranek i przedpołudnie. Nie wskazane jest najadanie się wieczorem, gdyż w nocy układ trawienny nie będzie w stanie w całości strawić tego pokarmu. W rezultacie tego wytworzy się wiele złogów i śluzu, ponadto organizm nie odpocznie, tylko będzie trawił pokarm.
- Warto jest zaczynać każdy posiłek od owoców, pokarmu roślinnego, surówek lub świeżego soku .
- Nie należy jeść pokarmu zbyt zimnego i zbyt gorącego . Wskazane jest spożywać ciepłe potrawy i napoje o temperaturze pokojowej lub trochę wyższej, aby żołądek nie musiał tracić swojej energii na podgrzanie potraw do temperatury ciała, lecz od razu mógł zaczynać proces trawienia.
- Należy pić 10-15 minut przed posiłkiem lub po upłynięciu dłuższego czasu po posiłku, aby nie przeciążać i nie zaburzać procesu trawienno-wydzielniczego układu pokarmowego.
- Owoce powinno się jeść na pusty żołądek.
KORZYŚCI ZDROWOTNE Z PRAWIDŁOWEGO ZESTAWIENIA POKARMÓW
Korzyści z prawidłowego zestawienia pokarmów są znaczące i imponujące.
Jak zapewniają Jan i Inge Dres: „Przy sprawnie funkcjonującym trawieniu automatycznie osiąga się właściwą wagę ciała. Chudniemy lub przybieramy na wadze, aż do osiągnięcia normalnej dla nas wagi. Wzdęcia, zgagi i poczucie pełnego żołądka należą do przeszłości. Alergicy pokarmowi mają wszelkie szanse uwolnienia się od dolegliwości, alergie są bowiem często efektem toksyn, powstających w jelitach w wyniku źle skomponowanych pokarmów”.
Natomiast wyniki eksperymentu przeprowadzone przez dr Hay’a na próbie 18 mężczyzn w wieku od 28 do 55 lat pokazały, że po zastosowaniu diety rozdzielczej (oddzielnie potrawy białkowe i węglowodany) po upływie jednego tygodnia zdolność do pracy mężczyzn zwiększyła się o 50%, a pod koniec czwartego tygodnia – o 165%.
W 1978 roku doktor Walb zbadał 82 kobiety i 51 mężczyzn, których średnia wieku wynosiła 53 lata, a którzy cierpieli na różne choroby: guzy, alergie, choroby nerek, reumatyzm, cukrzycę, choroby układu krążenia i narządów trawiennych. Badanie krwi po czterech tygodniach stosowania diety rozdzielczej wykazało, że wskaźniki krwi unormowały się w około 80%.
Literatura:
- D. Reid, Tao zdrowia, Dom Wydawniczy Rebis, Poznań 1997.
- G. Małachow, Dieta lecznicza i rozdzielna, Oficyna Wydawnicza Aba, Warszawa.
- J. i I. Dres, Co z czym? Prawidłowe zestawianie pokarmów, Oficyna Wydawnicza Aba, Warszawa
- J. le Tissier, Łączenie pokarmów dla wegetarian. Zdrowa dieta zgodnie z zaleceniami doktora Williama H. Haya, Wydawnictwo Interspar, Warszawa.
- M. Tombak, Jak żyć długo i zdrowo, Firma Księgarska Serwis, Łódź 1999.
TEKST: Violetta Wróblewska. www.psychologwarszawa.biz.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.