Napięcie powierzchniowe

Napięcie powierzchniowe


            Napięcie powierzchniowe płynów, które pijemy wpływa na zdolność naszych komórek do absorpcji wody. Napięcie powierzchniowe błony komórkowej erytrocytów wynosi 43din/cm3. Składa się ona m.in. z lipidów. Należy o tym pamiętać przy wyborze wody do picia, ponieważ jeżeli napięcie powierzchniowe jest wyższe, warstwa tłuszczu w błonie komórkowej nie pozwoli na pobranie wody z płynu międzykomórkowego.


 
 
 
 
 
                Ze zjawiskiem napięcia powierzchniowego stykamy się codziennie przy myciu naczyń. Myjąc tłuste naczynia zimną wodą, która ma wysokie napięcie powierzchniowe, nie uzyskujemy żadnego efektu. Natomiast myjąc te same naczynia w ciepłej wodzie o niskim napięciu powierzchniowym, tłuszcz natychmiast znika. Ponadto, wysokie napięcie powierzchniowe wpływa na rozpuszczalność składników odżywczych. 

             Napięcie powierzchniowe wody może być skutecznie obniżone dzięki Coral Mine, H 500Microhydrin, Microhydrin Plus i Hydracel.