Dieta "kwaśno - zasadowa"
Zachowanie równowagi pH (czyli równowagi kwasowo - zasadowej) w organizmie jest podstawą dla utrzymania zdrowia. Zakwaszenie organizmu jest główną przyczyną wielu schorzeń i chorób. W prawidłowo przygotowanym posiłku powinno znajdować się produktów o zasadowym niż o kwaśnym pH. Im większy stopień zakwaszenia organizmu, tym więcej produktów zasadotwórczych powinna zawierać nasza dieta. Z odpowiednią wiedzą dotyczącą produktów spożywczych, można z łatwością skomponawać posiłki tak, aby dotarczały organizmowi wystarczającą ilość produktów o kwaśnym, jak i zasadowym pH.
Poniższe listy produktów zostały opracowane w oparciu o wykład profesor Olgi Butakowej, głównego specjalisty od żywienia i żywności zmodyfikowanej w UNESCO oraz członka klubu CORAL CLUB International.
Produkty kwasotwórcze:
- kasze
- makarony
- wszystkie białka
- ryby
- mięso
- cukier
- papierosy
- kawa
- herbata
- alkohol
- jajka
- sery
- tłuszcze zwierzęce
- chleb
- bób
- orzechy
- nasiona ze słonecznika
- pomidor
- bakłażan
- morele
- jabłka
Produkty zasadotwórcze:
- masło roślinne
- mleko (pH 6,6 - zbliżone do neutralnego, ale nadal kwaśne!!!)
- mięta
- migdały
- rodzynki
- warzywa gotowane
- ziemniaki
- owoce suszone
- fasolka strączkowa
- kapusta (każda)
- marchewka
- czerwony burak
- twaróg
- brazylijskie orzechy
- kasztany
- figi
- awokado
- olej tłoczony na zimno
- cukier z trzciny
- sól morska
- bazylia
- banan
- śledź
- karczoch
- koper
- szpinak
- pigwa
- kabaczek (cukinia)
- kukurydza
- serwatka
- żółtko
- mleko z soji
- arbuz