Drogi zarażenia
Pasożyty mogą się dostać do organizmu człowieka różnymi drogami. Najczęściej przez zakażoną wodę lub pokarm, ukąszenia owadów, a nawet z powietrza, gdy wdychamy kurz będący nośnikiem jaj pasożytów.
Pchły psa i kota przenoszą jaja glisty, zwierzę rozgryzając je połyka jaja, a następnie oddychając wyrzuca je w powietrze na odległość od 3 do
Jaja glisty ludzkiej zachowują zdolność życiową do 6 miesięcy. Mogą dostać się do ust dziecka przez brudne ręce, bieliznę osobistą lub pościelową, dywany, zabawki i tym podobne. Mogą też znaleźć się na niedokładnie wymytych warzywach czy owocach.
Szaszłyk czy wędliny domowej produkcji to potencjalnie 95% okazji do zachorowania na trychinellozę czyli włośnicę.
Tasiemcem można się zarazić spożywając ryby solone lub wędzone albo kawior. Pasożyt ten osiąga długość od 12 do
Nie tylko nasze brudne ręce, ale ręce kucharzy, kelnerów, sprzedawców są dla nas zagrożeniem. Jaja pasożytów podróżują na pieniądzach, uchwytach i klamkach, których dotykamy w biurach i środkach transportu.
Kumulację jaj pasożytów obserwuje się w produktach pochodzenia zwierzęcego. Bekon, kiełbasa wędzona, parówki, szynka, wszystkie rodzaje mięsa, a nawet jaja bywają nimi zakażone.
Epidemiolodzy na całym świecie usiłują walczyć z inwazją pasożytów przez kontrolowanie jakości mięsa (np. w Stanach Zjednoczonych przeciętnie jedna na tysiąc tusz wieprzowych ulega zniszczeniu z powodu złego stanu. Powowduje to wielomilionowe straty, ale najważniejsze jest zdrowie). Niestety nie ma 100% gwarancji, że zakażone mięso nie trafi do sprzedaży. Nie zawsze też obróbka cieplna i sposób przyrządzania potraw likwiduje jaja i larwy pasożytów. Pozostaje nam więc polegać na własnym systemie obronnym organizmu – na własnej odporności...