Czynniki wpływające na obniżenie odporności

Czynniki wpływające na obniżenie odporności


        Przyczyn obniżenia odporności jest bardzo wiele. Takie czynniki jak stres, zażywanie różnych leków w tym antybiotyków, zmęczenie, nieprawidłowe odżywianie się, spożywanie żywności zawierającej konserwanty są przyczyną zachwiania naszego systemu obronnego.

Pasożyty uwielbiają witaminy, mikroelementy, żelazo, hormony, żywność zawierającą cukier, węglowodany i białko. Pożerając to wszystko wydzielają toksyny, które nie tylko zabijają leukocyty, stojące na straży naszego systemu immunologicznego, ale też blokują ten system. Ale to nie wszystko... Pasożyty osiągając pewien stopień rozwoju mogą porazić tkanki organizmu w takim stopniu, że organy wewnętrzne i całe systemy nie są w stanie funkcjonować prawidłowo. Tworzy się błędne koło: pasożyty obniżają naszą odporność, a to z kolei doprowadza do ich gwałtownego rozmnażania się.

Na przykład samica trematody, czyli przywry może złożyć jednorazowo od 10,000 do 25,000 jaj, a glista ludzka, która osiąga długość do 45 cm, składa w ciągu doby 25,000 jaj. Najdłuższy pasożyt, tasiemiec rybi, osiągający długość do 15 m, składa jednorazowo 100,000 jaj. Można się nim zarazić spożywając zakażone ryby. Tasiemiec nieuzbrojony może złożyć w ciągu dobu 4,900,000 jaj, a w ciągu roku liczba ta dochodzi do 440,000,000. 

        Najgorsze jest to, że pasożyty mogą żerować w naszych organizmach całe lata, a nawet dziesiątki lat, nie dając objawów wskazujących na ich obecność. Dopiero gdy jest ich ogromna ilość, objawy te mogą nas zaniepokoić.